Müteahhitten ev alırken yapacağınız sözleşmede dikkat edilmesi gerekenler

  1. Av.Tevrat DURAN, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1999 mezunudur.
    Av.Tevrat DURAN, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1999 mezunudur.

    Müteahhitten topraktan denilen şekilde daire satın alırken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Öncelikle ev satın alırken tapu ve belediyeden ön bilgi alarak ardından noterden sözleşme yapmalısınız. Bu sözleşme A 4 kağıt üzerine yazılı şekilde yapılmaz, yapılsa da geçerli olmaz. Noterden sözleşme yaparken müteahhite daire parasını veriniz. Noter dışında yaptığınız sözleşme size sadece ödediğiniz parayı geri alma hakkı verir o da parayı verirken makbuz almışsanız. Sizlere tavsiyem mümkün olduğu kadar parayı banka havalesi ile ödemeniz. Elden ödeme yapacaksanız da mutlaka imzalı makbuz alınız.
  2. Noterde imzalayacağınız sözleşmenin tam adı taşınmaz satış vaadi sözleşmesidir. Bu sözleşmede taraflara tanınan hakların ne olduğu ve yine taraflara ne gibi yükler yüklendiği özellikle müteahhitin vergi,prim,işçi giderleri, tapu masrafları gibi nelerden sorumlu olduğu yazılmalıdır. Aynı şekilde dairenin teslim tarihi ve sürenin başlangıcı mutlaka yazılmalıdır. Oldu ya müteahhit aynı daireyi başkasına da satarsa ne olacak ? Bunun da yasa önleminin dikkate alınması gerekir. Avukattan hukuki destek almanız menfaatinizedir. Sözleşmeye herkesin uyması halinde sorun yaşanmayacak aksi halde nasıl davranacaksınız örneğin müteahhit süresinde evinizi teslim etmedi, istenen şekilde teslim etmedi işte bu hallerde cezai şart, sözleşmenin feshi,ek uzama sürelerinin de mutlaka sözleşmede yazılması gerekir.
  3. Daire için peşin verdiğiniz para, taksitlerle yaptığınız ödemeyi aynen geri almanız sizi zarardan kurtarmayacak çünkü paranın satın alma gücü düştüğü gibi aradan geçen sürede ev fiyatları artmış olacaktır. İşte sözleşmenin tasfiyesinde ev sahibinin hakları müteahhitin borçları sözleşmede yazılmalıdır.
  4. Evi teslim aldınız peki ‘ya tapusu, iskanı alınmadı ise’ müteahhite ne gibi yaptırımlar uygulanacak ? Oturum ya da yatırım için İstanbul şartlarında 500 bin TL lik ortalama bir daire alırken maliyet arasına avukattan alacağınız hukuki desteği de katmalısınız. Bu sizi hem olası dertten kurtarabilecek,karşı tarafın dikkatli davranmasını sağlayacak hem de müteahhit  karşısında sizi bir adım önde tutacaktır. 12.6.2016

AV.TEVRAT DURAN,İstanbul

Tavsiye Edilen Yazılar

1 Yorum

  1. […] Bu yazı ile amacımız garanti kapsamında olan araçta fabrikasyon yani üretimden kaynaklanan arıza olduğunda araç sahiplerinin manevi tazminat hakkının olup olmadığıdır. Araç değişimi veya ödediğiniz bedelin iadesi ile ilgili olarak yazımızı bıradan okuyabilirsiniz.  yazımı okumak için tıklayınız. […]


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir