İşçinin tazminatı taksitle ödenebilir mi ?

  • Av.Tevrat DURAN,Adres: Atatürk Mah.Güner Sok. No:1 Kat:36 D:295 İkitelli-İSTANBUL (Mahmutbey Gişeler -TEM Hospital-İETT Garajı yanı) Tel: 0553 254 81 34
    Av.Tevrat DURAN,Adres: Atatürk Mah.Güner Sok. No:1 Kat:36 D:295 İkitelli-İSTANBUL (Mahmutbey Gişeler -TEM Hospital-İETT Garajı yanı)
    Tel: 0553 254 81 34

    İşçilerin işine son verildiğinde taksitle ödeme imkanı var mı kanunen taksit hakkının olup olmadığı sorulmaktadır. 
  • Konunun yasal dayanağı şu şekildedir. ; 1475 s. İş Yasası’nın 14 ve 4857 s. İş Yasası’nın 120. maddesi uyarınca işveren kıdem tazminatı borcu bakımından iş sözleşmesinin feshedildiği tarihte temerrüde düşer. Fazla mesai , izin ücreti vs alacaklar bakımından ise tarafların sözleşme ile kararlaştırdıkları ödeme zamanı ya da işçi tarafından gönderilecek ihtarnamede belirtilen ödeme günü itibariyle işverenin temerrüdü gerçekleşir.
  • Buna göre işçinin ücret ve tazminatları gününde ödenmelidir. 
  • 4857 s. İş Yasası’na göre, ücret, en geç ayda bir ödenir (m.32/5). Bu sebeple ücret çalışılan ayı takip eden aybaşında muaccel hale gelmektedir. Fazla mesai, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin muacceliyet tarihleri normal aylık ücret gibidir. İşçinin ihbar ve kıdem tazminatı ile senelik izin ücreti sözleşmenin sona ermesi ile muaccel yani talep edilebilir hale gelir.
  • İşçinin taksitle ödemeyi kabul etmesi onun imzasına bağlıdır. Kabul etmezse işveren tarafından hakları PEŞİN  ödenmelidir. 
  • ‘Borcun taksitle ödenmesi konusunda yapılan anlaşma aksi öngörülmemişse, kural olarak, işçinin faiz talebinden vazgeçtiğini kapsar. Ancak, bu sonuç işverenin taksit anlaşmasına uygun hareket etmesine bağlıdır. İşverenin taksitlerden birini zamanında ödememesi halinde işçinin faizle ilgili feragati geçersiz hale gelir ve yalnızca ödenmeyen taksit için değil, bütün alacak için faiz talep hakkı doğacaktır. Bu halde ödenmiş olan önceki taksitlerin öncelikle faiz ve masraflara mahsubu gerekecektir. Kuşkusuz taksit sözleşmesinin işçinin serbest iradesi ile meydana gelmiş olması gerekir.’9.Hukuk Dairesi Esas: 2009/49361 Karar: 2010/3057
  • İşçiye taksitle ödeme zorla dayatılmışsa işçi buna mecbur edilmişse şartları varsa işçi bu taksitle bağlı değildir bunun için de dava açılması gerekir. 
  • Son olarak öz şekilde yazmak istersek; İŞÇİNİN HAKLARI PEŞİN ÖDENMELİDİR, İŞVERENİN TAKSİTLE ÖDEME HAKKI KANUNDA YOKTUR. TAKSİTLE ÖDEME ANCAK İŞÇİNİN SERBEST KABULÜ VE İMZASI İLE MÜMKÜNDÜR. 
  • AV. TEVRAT DURAN,21.9.2016

http://AV.TEVRAT DURAN AVUKATLIK OFİSİ
ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Tavsiye Edilen Yazılar

8 Yorumlar

  1. Merhaba . 1 yil boyunca calismis oldugum iş yerimde yillik iznimi kullanmadan isten ayrildim . Simdi is verenimden bu kullanmadigim iznin ucretini talep edebiliyormuşum . Bunun icin neler yapmam gerekiyor. Simdiden tessekur ederim.

  2. Merhaba,
    28.02.2017 tarihinde iş akdim sebep gösterilemeden feshedildi. Kıdem ve ihbar tazminatlarım için 3 taksit ödemelerini kabul ettim. Sözleşmede 29.03.2017′ den itibaren 3 taksitle ödenecektir diye yazılmış. Henüz bi ödeme yapılmadı ve sürekli oyalanıyorum.
    Bu durumda 30.04.2017 tarihinde mi ihtar çekme hakkım var?
    Bir de 30.04.2017 tarihinde işten ayrılalı 2 ay olacak, taksitli ödemeye uymadıkları için alacağımın tamamını 2 aylık faizi ile isteyebilir miyim ?
    İhtarnamede yemek, yol vs gibi hakları da belirtmeli miyim ?
    Sözlü olarak ciddi zam vaadi ile 2 yıl 3.000 ₺ net maaşa özveri ve fedakarlıklarla fazla mesaili ve haftasonu tatili dahil çalıştım. Her ay bu ücret üzerinden bordromu imzaladım ve çıkış sözleşmesinde de fazla mesai ve haftasonu tatillerini aldım diye imza attım. İşe giriş sözleşmesi de böyle düzenlenmişti. Ancak bütün giriş çıkışları kamera kayıtları iş yeri tarafından saklanmaktadır. Bu şartlarda fazla çalıştığım dönem için ihtarnamede talepte bulunabilir miyim ? Yardımlarınızı rica ediyorum teşekkürler.
    Merhaba,
    28.02.2017 tarihinde iş akdim sebep gösterilemeden feshedildi. Kıdem ve ihbar tazminatlarım için 3 taksit ödemelerini kabul ettim. Sözleşmede 29.03.2017′ den itibaren 3 taksitle ödenecektir diye yazılmış. Henüz bi ödeme yapılmadı ve sürekli oyalanıyorum.
    Bu durumda 30.04.2017 tarihinde mi ihtar çekme hakkım var?
    Bir de 30.04.2017 tarihinde işten ayrılalı 2 ay olacak, taksitli ödemeye uymadıkları için alacağımın tamamını 2 aylık faizi ile isteyebilir miyim ?
    İhtarnamede yemek, yol vs gibi hakları da belirtmeli miyim ?
    Sözlü olarak ciddi zam vaadi ile 2 yıl 3.000 ₺ net maaşa özveri ve fedakarlıklarla fazla mesaili ve haftasonu tatili dahil çalıştım. Her ay bu ücret üzerinden bordromu imzaladım ve çıkış sözleşmesinde de fazla mesai ve haftasonu tatillerini aldım diye imza attım. İşe giriş sözleşmesi de böyle düzenlenmişti. Ancak bütün giriş çıkışların kamera kayıtları iş yeri tarafından tutulmakta ve saklanmaktadır. Bu şartlarda fazla çalıştığım dönem için ihtarnamede talepte bulunabilir miyim ? Yardımlarınızı rica ediyorum teşekkürler.

  3. Merhaba 3 yildir çalıştığım bi isim vardi ama bir bucuk yillik sigortam vardı ve işten cikartildigimda tazminat sözleşmesi imzaladik ay a bölerek ödeme yapacakti patronum ilk ay ödemeyi yapti eksik bir şekilde ikinci ay Ödeme yapmadı nerelere şikayetci olabilirim bu konuda

  4. Tevrat bey ilk işe girişim 2004 yılında çalışıp haftada bir gün iş yerinden mesleki eğitim merkezi okuluna gönderilip çıraklık okudum mayis 2006 yılından beri sigortalı işçi olarak halen aynı iş yerinde çalışmaktayım 3700 prim gun sayim var resmi tatillerde çalışıyoruz ayrıca yıllık izin kullanmıyor kullanmadığımız izinlerin ücretini de almıyoruz ben kendi isteğimle işten ayrılmak istiyorum tazminat hakkım kaybeder miyim

    • Yıllık izin hakkınızı kullanmak istediğinizi yazılı olarak talep ediniz, kabul edilmezse fesh hakkınız var.


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir