Devremülk alanların tapu mağduriyeti
Devremülk satışı konusunda yazdığım yazılar kamuoyunda ilgi görmekte ve yakından takip edilmektedir. Söz verdiğim gibi yazılarımda sizi karmaşık hukuki kelimelerle yormadan haklarınızın ne olduğunu anlatıyorum. Her zamanki gibi Devremülk nedir onu izahla başlayalım.
Devremülk, tapuda hisse şeklinde yılın en az 14 günlük dönemler halinde aynı yerin farklı kişilerin kullanımına sunulmasıdır. Yani bir daireyi 1 yılda 1 kişiye ikişer haftadan 26 kişi kullanacaktır. Bir haftalık devremülk satılamaz.
Devremülk, tapu olmadan satılamaz. Yani size tapunuzun verilmesi gerekir. Yoksa Devremülk alanların tapu mağduriyeti oluşacaktır.
-
Kandırma olmasın diye, yapılan kanuni düzenleme gereği devremülk satıcıları, pazarlamacıları en az 1 gün önceden size ön bilgilendirme formu imzalatmalı, siz de okuyarak imzalamalısınız. Sözleşme tarihini sizin elle yazmanız şarttır. Aksi halde Devremülk alanların tapu mağduriyeti yani geçersiz sözleşme olacaktır.
-
Aynı gün bilgilendirme formu ile devremülk sözleşmesi imzalatılamaz. 1 gün önce bilgilendirme formu imzalatılmalı ardından sözleşme imzalanmalıdır. Tarih kısmı tüketici tarafından elle yazılacağından imza tarihini mutlaka doğru şekilde atmalısınız.
-
Devremülk sözleşmesini resmi şekilde imzaladınız ya da vekalet verdiniz bundan sonra 14 gün içinde hiçbir neden göstermenize ihtiyaç olmadan cayma hakkınızı noterden ihtarname ile kullanma hakkınız vardır. Bu halde sözleşmeniz iptal edilir. Devremülk sözleşmesinden cayma hakkınızı yasa gereği iadeli tahhütlü mektup ile değil noterden kullanmalısınız. Devremülk alanların tapu mağduriyeti nasıl giderilir sorusunun cevaplarından biri budur.
-
Devremülk sözleşmesi noter ya da tapudan düzenlenmedi ise bu halde devremülk satış sözleşmesi bulunmadığı için sözleşmeyi 14 gün sınırlaması olmadan iptal etme hakkınız vardır. Önemli olan satıcının iyiniyetli ve sözlerini yerine getirmesidir. Verdiği sözleri yerine getirmeyen satıcılara karşı mağduriyet yaşamamak için yasal haklarınızı kullanmalısınız. Devremülk sözleşmesi mağduriyeti nasıl giderilir sorusunun 2. cevabı da bu şekildedir. Devremülk alanların tapu mağduriyeti karşısında sözleşmeyi iptal etme hakkınız 14 günle sınırlı değildir.
AV. TEVRAT DURAN, 0553 254 81 34



2 Yorumlar
Açıklamalarınız için teşekkür ederim ihtarname çektikten 10 15 gün sonra firmadan aranip bana soylenen sozlesmemizi iptal senetleri ve bütün evrakları adresime göndereceklerini söylediler ve aradan bi hafta sonra yani bugün evraklar eve gelmiş henüz kontrol etmedim ama bundan sonraki süreçte bana sıkıntı çıkartırlar mi acaba evrakları saklamam da fayda varmi
Evrakı mutlaka saklayınız. İleride kullanmak zorunda kalabilirsiniz.