3600 primi olan işçinin istifası ve kıdem tazminatı hakkı

3600 primi olan işçinin istifası ve kıdem tazminatı hakkını Yargıtay içtihatları ile izah ederek işçinin kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını size kısaca aktarmak isteriz. Bu yazının amacı yasal hakkının bilincinde 0lan işçiler oluşturmaktır. 

  1. Aşağıda olayın kısaca anahatları ile hukuki izahını yaptık. Bu nedenle avukata danışmanızı önermek isterim. Çünkü farklı durumlarda hakkınızın tam olarak ne olacağını belge ve bilgilere göre size avukat söyleyecektir. Baştan söyleyelim ki, 3600 gün prim ödeyerek istifa sonucu kıdem tazminatını elde etmek için ‘noter ihtarnamesi ile işverene bildirim yapılması’ daha uygundur Hatta öncesinde işveren ile anlaşmanızı tavsiye ederim.   
  2. 08.09.1999 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğü giren 1475 sayılı İş Kanunu’ nun 14. maddesine eklenen 5. bent uyarınca işçinin emeklilik konusunda yaş hariç diğer çalışma süresi ve prim gün sayısı kriterlerini yerine getirmesi halinde işçiye kendi isteği ile işten ayrılması imkânı tanınmıştır. Sigortalılık süresini (15 yıl)  ve prim ödeme gün sayısını (3600 gün) tamamlayan işçi, yaş koşulu sebebiyle emeklilik hakkını kazanmamış olsa da, işyerinden gerekçe gösterilmek suretiyle ayrılabilecek ve kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.
  3. Bunun için işçinin önce sigorta müdürlüğünden yaş dışındaki koşulları yani sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurduğunu gösteren bir yazı alması gerek. Sigorta müdürlüğü, başvuran kişinin yaş dışında emeklilik koşullarını taşıdığını ve bu sebeple işten ayrılırsa kıdem tazminatı isteyebileceğini hizmet dökümüne yazmaktadır. Kişi bu yazıyla işverenine 1475 sayılı yasanın 14/5 maddesi uyarınca ihtarname keşide ederek kıdem tazminatı ve varsa diğer işçilik haklarını talep etmesi yerinde olacaktır. Çünkü ıspat konusunda işçi sıkıntı yaşamaktadır. İhtarname ile bu ıspat sıkıntısı bertaraf edilmektedir.
  4. İşçinin bu hakka dayanarak sadece 1 defa işvereninden kıdem tazminatı talep edebileceği unutulmamalıdır. Yargıtay uygulamasına göre işçinin çalıştığı işyerinden bu sebebe bağlı olarak ayrılıp kesintisiz olarak başka bir işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde işçinin başka bir yerde iş bulduğu için işinden ayrıldığı kabul edilip tazminat ödenmemektedir. Çünkü bu halde kıdem tazminatı almasını Yargıtay, hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirmekte ve kıdem tazminatına hükmetmemektedir.
  5. Şunu belirtmek gerekir ki 1475-14-5 teki haktan yararlanan işçinin sonraki çalışmaları bakımından emeklilik sebebiyle ya da haklı bir sebepten işinden ayrılarak kıdem tazminatı alma hakları ise saklıdır.
  6. Yasanın verdiği hakka dayalı olarak kıdem tazminatı talep etmek için hukuki yolları dikkatli ve özenle kullanmanızı tavsiye ederim. Avukat ile işverene ihtarname  çekmeniz halinde bu ve diğer haklarınızı almanız mümkün olacaktır. 6.8.2017
    Av. Tevrat DURAN,İstanbul

istifa 3600 prim tazminat işçi 2017
GSM: 0553 254 81 34,randevu almak için arayınız.

Tavsiye Edilen Yazılar

11 Yorumlar

  1. 15 yıl sigorta süren var 4100 pirimim var sgk ya giderek kıdem tazminatı alabilir yazısı alarak kıdem tazminatı alabilir miyim. Ayrıca başka bir iş yerinde çalışmam mümkünmüdür

  2. 5500 primle tazminat alıp ayrılmak ile ilgili bilgi verebilir misiniz

    • 5500 gün primle şu anda henüz tazminat almak mümkün değildir. Zamanı gelince detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

  3. İyi günler tevrat bey işyerinden baskı dolayısıyla ayrıldım av. Aracılığıyla ihtarname çektim gönderdim av. Dava açtım toplam 4 yıl çalıştım maaş asgari ücret üzerinden yattı aldigim maaş 3200 tl şahidim 2 tane 1 i 2 yıl önce işten ayrıldı onun sahitligi geçerlimi birde işyeri hırsızlık yaptı diye şahit bulmuş sonuç ne olur şimdiden teşekkürler

    • Bu soruları avukatınıza sorun ve yanıt alın. Meslek ilkesi gereği başka meslektaşımda olan dosyalar hakkında bilgi vermiyorum. Kaldı ki anlaşmanızı yaptığınız avukat dosyanızı daha iyi bilir.

  4. Merhaba av. Tevrat bey, 15 yıl 3600 günün aynı işlerinde mi doldurulmuş olması gerekli.? yoksa birkaç farklı yerde çalışmış olsak da olurmu.. örneğin en son çalıştığımız yerde 6 ay çalışıp sonra bu kriterleri doldurmuş olursak o an çalıştığımız firmamı ödeyecek tazminatı ? değerli bilgileriniz için şimdiden çok teşekkürler

  5. AV. Tevrat bey merhabalar;
    15 yıl 3600 gün tazminatı için ilk sigorta girişimizin yapıldığı tarihin bir önemi varmıdır ? yani bunun için bazı sitelerde 1999 öncesi olması gereklidir yazıyor.
    teşekkürler.

    • 8.9.1999 öncesi SGK girişinizin olması gerekir. Bu yazımı dikkatli okursanız göreceksiniz. İyi günler dilerim.


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir