Restoranlarda çalışan garson,komilerin iş hukukundaki hakları

Restoranlarda çalışan garson,komilerin iş hukukundaki hakları İş Kanunu kapsamında diğer işçilerden farklıdır. Garson,komi gibi lokanta,restoranlarda çalışan işçiler İş Kanunu’na göre çalışmakta, sigorta primleri ödenmekte ve emeklilik şartları diğer işçiler gibidir. Yine kıdem ihbar tazminatları, yıllık izin hakları, genel tatil ve milli bayramlardaki çalışma şekli de 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde olmaktadır.

Restoranlarda çalışan garson,komilerin iş hukukundaki hakları adisyonda yüzde ile çalışmaları ve bahşiş almaları yönüyle daha özel olarak düzenlenmiştir. İş Kanunu ve buna bağlı çıkarılan yönetmeliğe göre restoranda adisyonlara yazılan servis ücreti gibi genellikle hesabın % 10’una karşılık gelen payların işyerince çalışan işçilere kesinti yapılmadan ödenmesi mecburidir.

Aynı şekilde garson müşterilerden aldığı bahşişlerden işverene pay vermek zorunda değildir. Restoranlarda çalışan garson,komilerin iş hukukundaki hakları kapsamında bahşişler işçinin maaşının parçası olduğu için işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve fazla mesai alacakları  hesaplanırken ücrete ilave edilmektedir. Bu kural işyerinde yüzde usulünün uygulandığı işyerleri için geçerlidir.

Restoranlarda çalışan garson,komilerin iş hukukundaki hakları kapsamında haftada 45 saat çalışır. Garsonun haftada 45 saatten fazla çalışması halinde saat başına % 50 zamlı kısmını fazla mesai alacağı davası açarak alma hakları vardır. Bu alacaklarda zamanaşımı süresi 5 yıldır. Garsonların ara dinlenme süreleri için yazımı tıklayınız. Restoranlarda çalışan garson,komilerin iş hukukundaki hakları özellikli haklardan olduğundan bu konuda bilgili ve deneyimli avukatlardan hem çalışırken hem de işten ayrılma sonrasında hukuki destek almanızı tavsiye ederim.

AV. TEVRAT DURAN,İstanbul

restoran da çalışan garson hakları

 
 

Tavsiye Edilen Yazılar

2 Yorumlar

  1. Ben bir kafede komi olarak çalışıyorum. Çalışma saatlerim haftalık olarak 70 saat oluyor. Burda gördüğüme göreyse 45 saat olması gerekli. Bunu çalıştığım kişilere söylediğimde ise “Para olarak değil çalışma saatlerinden düşeriz.” şeklinde cevap alıyorum. Ben işten ayrılırken bunun ücretini talep ettiğimde ve bu taledim reddedildiğinde nasıl bir çözüm yolu izleyebilirim. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz?

    • Haftalık 45 saat net çalışma süresinin üzeri fazla mesai olarak işçiye %50 zamlı olarak ödenmesi yasanın emredir. İşçi dilerse ve işveren de kabul ederse bu süreyi işçi izin olarak da kullanabilir. Bunun için hem işçinin hem de işverenin kabulü gerekir tek taraflı olarak dayatma yasal olarak kabul edilmez. Son beş yıllık zamanaşımı süresi içersindeki fazla mesai alacaklarınınzı geriye dönük olarak hukuken talep edebilirsiniz.


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir