5 Soruda iş davalarında zorunlu arabulucuk

5 Soruda iş davalarında zorunlu arabuluculuk 

  1. Arabuluculuk, iş davalarında 1.1.2018’den itibaren artık zorunlu. Bunun anlamı, işçi, iş mahkemesinde hemen dava açamayacak önce Arabuluculuk Merkezine başvuracak aksi halde davası reddedilecektir. Peki kim bu arabulucu ?  Arabulucu, işçi ve işverenlerin aynı masada görüşmelerini sağlayan hukuk eğitimi almış en az 5 yıllık kıdeme sahip (genelde) avukattır.  İşçi, ödenmeyen alacakları için bizzat veya avukatıyla , arabulucuya başvurur bunu için vekalette yetki olmalıdır. Taraflar anlaşırsa davaya gerek kalmaz, anlaşamazlarsa işçinin dava açma hakkı yine vardır. Arabuluculukta en önemlisi amaç, mahkemelerin yargı yükünü azaltmaktır. İstanbul’da ÇAĞLAYAN,KARTAL,BAKIRKÖY,KÜÇÜKÇEKMECE VE BÜYÜKÇEKMECE ADLİYELERİNDE Arabuluculuk Merkezleri açılmıştır.

  2. İşçi arabulucuya başvurmakta kanunen mecbursa da süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak ve bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttir. Unutmayın ki, ‘arabulucu mahkeme olmadığı gibi şahit dinlemek, tarafları sorguya çekmek, SGK kayıtlarını incelemek, karar vermek’ gibi mahkemeye ait işlemleri yapmaz, yapamaz. Arabuluculuk süreci en fazla 4 hafta sürer.  Bu süre daha az da olabilir. Örneğin 2 Ocak 2018, salı günü işçi avukatı olarak yaptığımız arabuluculuk başvurusu 4 Ocak 2018,perşembe günü işçilerin haklarını almasıyla sonuçlanmıştır. Yani davaya gerek kalmadan işçiler haklarına kavuşmuştur. 

  3. Arabuluculuk başvurusunda işçiden masraf istenmez, işçi sadece avukatına ve arabulucuya ücretini öder.

  4. İşçi alacaklarıyla ilgili zorunlu arabuluculuk mekanizması temelde 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ve Arabuluculuk Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Arabuluculukla ilgili yasalarda işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı , işe iade gibi haklarıyla ilgili bir değişiklik yoktur. İşçiler önceden olduğu gibi iş mahkemesinde bizzat ya da avukatına vekalet verip dava açabilmektedir. Aynı şekilde işçi vekalet verdiği avukatıyla arabulucuya (kendisi gitmeden) başvuru yapabilmektedir. İşçinin,  kendine tanınan hakları yani hukuku bilen avukata başvurması lehinedir.

  5. Arabulucu, mahkeme değildir. Arabuluculuk, İşçi işverenin anlaşmasına imkan tanıyan bir ortak buluşma yeridir. Anlaşıp anlaşmamak işçi ve işverenine kalmıştır. Arabulucu moderatördür. İşçi, mahkemede olduğu gibi arabulucuya kendisi ya da vekalet verdiği avukatıyla başvurur.

İşçilik alacaklarında Arabuluculuk
 

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir